Araba Aksamı Nelerden Oluşur?



   Arabaları oluşturan aksamları en temel şekilde motor, şase, karoser, iç donanımlar ve yürür aksam olarak beşe ayırmak mümkündür. Araba aksamı nelerden oluşur? sorusuna cevap verecek olursak bu aksamlarda bulunan binlerce cihaz ve parça birbiriyle senkronize bir şekilde çalışarak konforlu bir yolculuk yapılmasına olanak sağlar.

 Motor: Araç ile yolculuk yapılabilmesi için gerekli olan hareketi üreten aksamdır. Petrol türevi bir yakıtın silindirlerde yanmasıyla aracı hareket ettiren mekanik enerji oluşur. Motorlar; marş sistemi, enjeksiyon sistemi, hava emiş sistemi pistonlar, subaplar, yağ karteri ve yağlama sistemi, soğutma sistemi, krank mili, triger kayışı ve çeşitli sensörler gibi önemli parçalar bulunmaktadır.

 Şase: Şaseler aracın tüm parçalarının bağlı olduğu sağlam taşıyıcı metal konstrüksiyonlardır. Motorlar, yürür aksam, kaporta ve iç donanım gibi temel parçaları bir arada tutan ana omurgadır.

 Karoser: Aracın dış görünüşünü veren sac yapıdır. Kaporta da denilmektedir. Kapılar, motor kaputu, bagaj kapağı, çamurluklar, tamponlar ve araç tavanı karoserin ana bileşenlerini oluşturmaktadır.






 İç Donanım: Aracın iç donanımı olarak sürücü ve yolcu koltuklarını, direksiyon simidini, göstergeler ve ön konsolu, müzik sistemini, iklimlendirme sistemini, yol bilgisayarını, vites topuzunu, dikiz aynasını ve hava yastıklarını sayabiliriz.



 Yürür Aksam: Yürür aksam ise motorun hareketini şanzımana ileten kavrama (debriyaj) sistemi, direksiyon sistemi aks, diferansiyel, şanzıman, vites kutusu, aks milleri, rot kolları, rot başları, süspansiyonlar, fren sistemi gibi parçalardan oluşur.



 a. Şanzıman
 Motorda bulunan volan dişlisinin kavrama sistemine geçen hareketinin  diferansiyele istenilen hız ve torkta iletimini sağlayan parçadır,



  b. Diferansiyel
 Şanzımandan aldığı dönüş hareketini tekerleklere ileten parçadır. İstavroz dişlisi denilen dişliler ile virajlarda çekişi sağlayan iki tekerleğin farklı hızlarda dönebilmesine imkan tanır.



 c. Aks
 Diferansiyele iletilen dönme hareketinin tekerleklere iletimini sağlayan çelik mildir.


Diğer sorularınız için www.aloparca.com dan bizlere ulaşabilirsiniz.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İlk Arabalar Hangi Amaçlar İle Kullanılmıştır?

BLOK MUAFİYETİ NE İŞE YARAR ?